Co s Vánoční hvězdou po Vánocích?

                                    

                                   

Vánoční hvězda neboli Ephorbia x pulcherrima či chcete-li Poinsettia. Rostlina, která již dlouhá léta zdobí naše obydlí při svátečních chvilkách pohody.

 

Odkud tato kráska pochází?

Rostlina, jak již název napovídá je z rodu Pryšcovitých (Euphorbiaceae). Vánoční hvězda pochází z Mexika, kde dosahuje i několika metrové výšky. Většina rostlin této skupiny vylučuje latex, který může vyvolat nepříjemné vyrážky, tak pozor rozhodnete-li se ji množit či uchovávat na další rok!

Vzhled rostliny

Vzhled si snad ani popisovat nemusíme, jen krátce, víte že rostlina není okrasná svými nenápadnými žlutými květy, ale to, čeho si tak vážíme, jsou vlastně pouze okrasné listy neboli listeny? K sehnání jsou jak v klasické červené barvě, tak třeba v lososové, krémové, růžové či v kombinaci všech těchto barev.

                                                   

                                  

Nároky na pěstování neb jak na ní

Důležitá informace je, že tato rostlina je krátkodenní, což budeme potřebovat vědět v příštím roce, pro založení krásných listenů sytých barev. Rostlina vyžaduje světlé místo (ne však přímé paprsky),na světlo je velice citlivá, při zatemňování reaguje například i na pouliční světlo! Teplota při pěstování by se měla pohybovat okolo +20°C

 

Substrát by měl být v době vegetace (květu) vlhký, záleží však také na teplotě pokoje, čím více tepla, tím více vody rostlina spotřebuje a rychleji tak substrát vyschne. Zalévejte ji spíše 1x za týden na místo častějších dávek vody. Rostlinu je možné také pomocí rozprašovače rosit vlažnou vodou, ne však studenou, dostala by teplotní šok. 

Květina je také velmi citlivá na průvan a chlad (přece jen je z Mexika), například při přenosu domů z obchodu vám může nastydnout a opadat, proto ji raději zabalte do papírů jiného obalu. Doma na ní neotvírejte okno, ale umístěte ji raději na vhodnějším místě dál od něj.

 

Uchování po dlouhá léta

Když se na problém podíváme zblízka, není vlastně tak těžké hvězdu uchovat pro další rok, ale oříšek je ji donutit kvést. Jak na to se dozvíte za chvilku.

Jak rostlinu po Vánocích „zazimovat“? 

Poinsettiu sestřihněte zhruba na 15 cm (pokud již nemáte košatý keř, ten zastřihujte přiměřeně k velikosti rostliny) a do května až června ji dopřejte chladnější teplotu od cca 15 do 18°C. Také místo jejího pobytu zvolte tmavší, a ne tak světlé jako dosud. V tomto období je prakticky nezalévejte, jen opravdu maličko. Na konci jara ji přesaďte do běžné pokojové zeminy s přídavkem rašeliny, tím ji nastartujete pro novou vegetaci a kvetení. Dále ji začněte mírně zalévat (při nárůstu listů souměrně zvyšujte zálivku) a přihnojovat běžným pokojovým hnojivem. Když rostlina nabyde nějakou tu listovou hmotu, přesuňte ji opět na místo s teplotou cca od 18 do 20 °C, které bude velmi světlé. Není-li rostlina dostatečně hustá, můžete ji občas zaštípnout vrcholky, aby se rozvětvila.

                                                

                                                 

Jak ji přemluvit, aby nám znovu ukázala svůj červený šarm?

Ve skleníku odkud hvězdy většinou pocházejí, je snadné nastavit dobu světla, zálivku či použití různých stimulátorů a hormonů růstu. 

My si tyto procesy však vyzkoušíme za pomocí malých triků.

Celé kouzlo tkví, jak sem již zmiňovala, v informaci že rostlina je krátkodenní, tudíž pro „nastartování“ potřebuje omezit denní přísun světla

To znamená, že tento přísun světla nesmí překročit 12 hodin. Jak toho ale docílit? Rostlinu je potřeba na každou noc něčím přikrýt (i když je venku tma, doma svítí světlo, hraje TV atd. – to vše rostlinu ruší). Na zakrytí se doporučuje doba od večera 17.00 do rána 8.00. Je to sice déle než 12 hodin, ale pro rostlinu je indukční doba pro květ ještě kratší (pro založení okvětních pupenů). Takto rostlinu zatemňujeme 8-10 týdnů, tedy chcete-li rostlinu krásnou na Vánoce, začněte už ke konci října.

A čím ji přikrýt? Může využít například nějakou krabici od vín (vysoký kartón), či neprůhledný sáček od pečiva. Jde pouze o to, aby se rostlina pod přikrývku vešla a nikudy nepronikalo světlo, a to ani z lampičky či od televize. Budete-li v kartónu rostlině dělat perforace (dírky) pro výměnu vzduchu, tak jen velmi opatrně a spíše od spodu, aby tudy nepronikalo světlo z domácnosti.

 

 

Množení je možné

Ano, při „zimování“ rostliny můžete využít „odpad“ z rostliny a nechat jej zakořenit.

Jako matečná rostlina nám bude sloužit rostlina, kterou jsme do jara podle návodu uchovaly. Řízky budou lepší pouze z větší, víceleté rostliny. Po Vánoční době, když se nám mateřská (původní) rostlina opět zazelená, přejdeme k zaštipování rostliny. Na pomoc si vezměte gumové rukavice (zabráníte podráždění latexem) a ostré nůžky nebo nůž. Uchopte konec vrcholku a těsně nad rozvětvením např. 2 či 3 patra listů střihněte. Odříznuté vrcholky rostliny, alespoň 8-10 cm dlouhé, využijeme jako řízky pro množení. 

                                                              

Řízky nechte okapat od latexu nad podložkou či novinami. 

Mezitím si připravte substrát z pokojové zeminy, rašeliny a perlitu či písku v poměru 1:2:1, substrát může být kyselejší, proto více rašeliny. Do substrátu napícháme rostliny (asi 1-2 cm hluboko), můžete je předtím posypat pudrovým růstovým stimulátorem (běžně dostupný v zahradních centrech). Řízky udržujte alespoň po dobu 3 týdnů (tak dlouho koření) při teplotě 22 až 24 °C, pod folií či seříznutou PET-lahví a rostlinu pravidelně roste rozprašovačem. Hlídejte však aby se zde netvořila plíseň, takže také sadbu větrejte a kontrolujte.

Dále se o rostlinky starejte stejným způsobem, jako jsme si popsali péči o dospělou Vánoční hvězdu. A tak pořád dokola, dokud se to rostlince bude líbit, ale počítejte s tím, že jako začátečníkovi se nemusí vše povést hned napoprvé, či pěstovat rostlinu dlouhá léta. Avšak, nic není vyloučeno!

Hodně zdaru!

 

 

Děkuji za přečtení až sem, doufám že Vám článek poskytl potřebné informace 💚

Pokud vás tento článek zaujal, POMOHL a chtěli byste do budoucna pokračování na podobná témata, dejte LIKE, napište KOMENT nebo článek SDÍLEJTE okrasné listyokrasné listy 😊

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *