Přesaď kytku za minutku

Teď je ta správná doba na přesazování našich pokojových miláčků a proto vám posílám návod jak na to, co budete potřebovat a proč je to vůbec potřeba… Tak jdeme na to? 

PROČ je to tak důležité?

Zkrátka, rostlinka během vegetace z půdy vyčerpá všechny živiny a tím pádem se tak původní zemina obohacená o další prospěšné složky znehodnotí a ztratí tak pro rostliny téměř veškeré důležité vlastnosti. Zemina pak kořenům a celé rostlině nevyhovuje, neváže skoro žádné živiny, vodu ani vzduch a tím pádem nám rostlina chřadne. Mnohdy bývá zjištění, že rostlina potřebuje pouze přesadit záchranou od postřiků na škůdce a podobnými přípravky.

Proto si pamatujme, že přesazování by mělo být pravidelnou součástí jarních květinových rituálů. Samozřejmě interval se odvíjí od nároků rostliny a velikosti květináče (přece jen 20l květník a 2metrovou rostlinu nebudete chtít přesazovat každý rok).

 

KDY je nejvhodnější doba?

Nejlepším časem je jarní období, díky novým živinám dostane rostlina jakýsi pokyn k růstu, který je sice při vegetačním období normálním projevem, ale takto může být přírůstek o dost větší, než při žádném nebo nevhodném přesazení. To však neznamená, že když se rostlině nedaří nesmíme jí mimo jarní období do kořenů zasahovat. NAOPAK! Jak jsem již zmínila, pokud se rostlině opravdu nedaří a neznáme důvod, je právě přesazení rychlým a snadným řešením, často vedoucímu k záchraně rostliny před úhynem, ať je léto nebo zima. Samozřejmě zde hraje roli i dlouhověkost rostliny, např. letničky déle než jednu sezónu nevydrží a proto by to nemělo cenu 😊.

 

Konec klábosení, jdeme na věc…

CO si mám na přesazování připravit?

·        Nový květináč

·        Substrát (rašelina, zemina, perlit/písek/kůra)

·        Nůžky (zahradní/švadlenkovské)

·        Lopatku (hrnek, kelímek)

·        Podložku (noviny, igelit…)

·        kamínky na dno

JAK nejlépe postupovat?

Nejdříve si vše připravte a nachystejte si substrát. Ten je nejlepší připravit dle nároků rostliny, pokud nemáte možnost a dostatek místa, kupte pokojový substrát, který je již namíchaný a je běžně dostupný v květinářství, během sezony dokonce ve spoustě druhů obchodů. Pokud zvolíte první variantu namíchání vlastní směsi, rostlinu si vygooglujte a namíchejte zeminu dle uvedených poměrů a z uvedených materiálů. K tomu je však ale nutné znát jméno rostliny, nebo alespoň její čeleď. Pokud jméno neznáte, zkuste se nejdříve poptat známých, třeba vám pomohou s určením.

Pokud ani takto neuspějete a dlouhé studování či dohledávání informací není nic pro vás, tak použijte univerzální zem na pokojové rostliny. Tím většinou nic nepokazíte, ale ochudíte rostlinku o její speciální nároky, a to se může projevit na její vitalitě, resp. schopnosti růst a vegetovat (to platí hlavně u náročných exotických rostlin).

A jak na výběr VELIKOSTI květináče? Takové základní pravidlo je, že by měl být jen o něco málo větší než ten původní. Záleží také na druhu a velikosti rostliny, ale orientačně cca o 2 cm. Pokud však rostlinu vyjmete a při drolení starého kořenového balu, vám skoro nic nezbyde, je naopak nutné zvolit květináč menší, nebo pokud takovou velikost zrovna nemáte, použijte alespoň tu samou. Nejspíše rostlině kořínky uhnily vlivem špatné velikosti nádoby či nevhodné zálivky. Nemusíte však zoufat, v novém substrátu rostlina většinou chytne druhý dech a kořeny rychle dorostou. Dbejte však ať je zálivka mírná a pravidelná, také prozatím vůbec nehnojte.

Obal na květináč či pod misku volte opět o něco větší, aby v něm proudil vzduch a rostlina v něm nebyla tak natěsno. To samé u misky, aby zadržela odtékající vodu, logicky nemůže mít stejnou velikost jako květník, jinak vám bude pořád přetékat.

Tak pryč od teorie, zpět k akci…

Rostlinu opatrně vyjměme z květníku, netahejte ji za „tělo“, ale spíše pomačkejte květník a opatrně ji vyklepněte. Pokud to nejde, pomozte si lopatkou/nůžkami a mírně narušte zeminu uvnitř, hlavně po obvodu květináče, případně rozstříhejte květináč, kde je potřeba a zkraťte co nejjemněji přerostlé kořeny. TAK CO, JE VENKU?

Dejte na dno květináče (pokud máte) pár kamínku kvůli většímu odtoku přebytečné vody pryč – ta odtéká dírkami na dně, pokud zde nejsou nůžkami či hřebíkem je udělejte! Prakticky žádná rostlina (snad jen nějaké bahenní druhy) nesnese v kořenové oblasti a u dna permanentně vodu – jinak časem kořeny shnijí a rostlina pomalu ale jistě zahyne! Tak pozor na to. Dále dejte na dno menší vrstvu substrátu, dle velikosti rostliny, tak aby rostlina nevyčuhovala z nového květináče, ale naopak aby se dala ještě zasypat cca 2 cm vrstvou zeminy.

Vyklepnutou rostlinku přiměřeně odrolte v její kořenové oblasti (pokud to jde), ošklivé části kořenů nebo příliš vyčnívající kořeny odstřihněte (pokud možno čistým nářadím!).

Očištěnými nůžkami můžete zastřihnout i zelené části rostlinky – dle druhu, spíše bujně rostoucí a bylinné druhy jako například rýmovník, Scindapsus, Schefflera apod., pokud si však nejste jisti, raději ji nestříhejte a nejdříve si to zjistěte.

Pokud je stříhaný materiál moc tenký a zahradnické nůžky vám listy či kořínky neustřihnou bez „rozžvýkání“, zbytečně rostlinu nemučte a zkuste raději ostré nůžky na papír.

Víte, že odstřihnuté části rostliny můžete využít k jejich řízkování?

Jdeme do finiše 

Hlavní část přesazování je samozřejmě vložit kořeny rostliny do nového květináče, obsypat novým substrátem, trochu sklepat a lehce utlačit horní vrstvu zeminy. Je možné, že po první zálivce budete muset horní vrstvu ještě dosypat. Dosypání je pak možné kdykoli během sezony dle potřeby, avšak opatrně a pouze pokud rostlině substrát opravdu chybí (dosypávání na starý substrát má i negativní účinky).

 

Rostlinu obsypejte substrátem tak, aby krček (místo kde se dělí kořenová a listová část rostliny) nebyl zasypán, či ho zasypte jen opravdu malinko (zde záleží i na druhu rostliny) … Pokud je rostlinka nějak křivá nebo padá do jedné strany a potřebuje oporu, vyvažte ji opatrně (volně, neškrtit) k opoře např. z bambusu (prodává se spousta velikostí). Jako úvaz použijte materiál který neřeže (lýko, stuha, juta…). Možná, až rostlina zakoření, nebude opora potřeba a budete ji moci odstranit.

NÁSLEDNÁ péče o přesazenou rostlinu

Mnohé pěstitele to může překvapit, ale následná péče o čerstvě přesazenou rostlinu může mít velký vliv na její vitalitu.

V novém substrátů má květina živiny cca na 3 a více týdnů, tedy hnojte až po uplynutí této doby, dalším hnojením navíc byste ji mohli velmi snadno přehnojit. Navíc nyní rostlina bude prokořeňovat novými tenoučkými kořínky, které by ostré hnojivo spálilo. S prvními zálivkami opatrně, kořínky budou chtít sice vlho, ale nesnesou silné přemokření, je tedy lepší zalévat častěji (menší dávkou) a pravidelně, avšak méně než normálně. Důležité je zkrátka aby byl substrát pravidelně a dostatečně celý provlhčen. Rostlina za pár týdnů znovu prokoření a pak už se bát přelití či opaku v přiměřené míře bát nemusíte.

 

Tak co, zvládli jste to? Věřím, že to pro vás byla hračka a rostlinám se daří 😊.

Pokud vás článek zaujal, POMOHL a chtěli by jste do budoucna pokračování na podobná témata, dejte LIKE, napište KOMENT nebo článek SDÍLEJTE 😊

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *